Hoekstenen

De tekst van Hoekstenen is hier te bestellen, en daarnaast in elke (gewone en on-line) boekhandel. ISBN 9789080555167.  Tevens verkrijgbaar in de Int. Theatre Bookshop, Leidseplein, Amsterdam.

 

“Ik heb twee zusters. Ik had het ook liever anders gehad, maar het is niet anders.”

“Hoekstenen” is een pikzwarte komedie over zusterliefde met schuld. Drie zussen, (bijna) dertigers, leven samen ergens in Amsterdam. Ze lijken een uitvergroting van de moderne vrouw: snel, doelbewust, goedgebekt, en qua grofheid overtroeven ze mannen met gemak. Maar deze zussen gaan verder: hun leven bestaat uit weinig anders dan het verbaal op elkaar inhakken. Overleven tot kunst verheven. Liefde vermomd als onverschilligheid. Of is het andersom?

“Kan ik het helpen dat elke man gillend wegrent met zo'n buik?”

“Bél hem dan. Vraag hem of hij geen zin heeft zijn zaad over zijn eigen nageslacht uit te storten.”

Het stuk begint als de middelste zus, Aleid, hoogzwanger is van Ben, ‘een hormonaal gestoord varken met bierbuik die alles naait wat-ie kan krijgen, liefst zonder condoom.’ De komst van het kind zet het wankele evenwicht tussen de drie aardig op zijn kop, al wordt er vooral luchtig over gedaan. De vader zelf weet nog niets van de zwangerschap.

Net op het moment dat Ben zich midden in de nacht dronken telefonisch meldt omdat zijn vrouw hem verlaten heeft, gaat het mis bij Aleid.

“Ik zou een goede moeder worden. Dat had ik me voorgenomen. Echt een hele goede moeder. Ik vond de natuur wat dat betreft perfect. Mooi zijn, man strikken, kinderen krijgen, uitzakken. Hoefde ik nooit meer achter mannen aan omdat ze me toch lelijk en dik zouden vinden. Afgesloten, klaar. Kon ik een goede moeder zijn. Een archetypische dikke tegenaankruipmoeder.”

Steeds minder blijft er van het wankele evenwicht tussen de zussen over. Het schuldgevoel over het verleden druipt uit elke lichaamsholte. Als je elkaar nodig hebt om de schuld van je eigen ellende op af te schuiven, hoe ver kun je daar dan in gaan? De jongste zus, D, achterlijk, maar niet op haar achterhoofd gevallen, probeert zich staande te houden in de steeds gruwelijkere aanvallen van haar oudere zussen. En hoe je dat doet? Goed voorbeeld doet volgen...

“Kijk om je heen! Het is allemaal van jou. Je hebt alles gewonnen. Je bent de enige met een toekomst. Je hebt iedereen erin geluisd. Je hebt gewonnen zoals Hitler Nederland binnenviel, een bombardementje en heel Nederland stond in de rij om de Führer te feliciteren. Niemand heeft geweten wat hem overkwam, maar het was jij wat hen overkwam. Sieg Heil.”

“HOEKSTENEN” gaat over hoe drie mensen wanhopig op zoek zijn naar evenwicht. Hoe harder hun wereld in elkaar stort of zelfs explodeert, hoe harder men moet werken om te doen alsof dat niet zo is. Hoe liefde, onmacht en schuld elkaar in een genadeloze worggreep kunnen houden. En wat de Albert Heijn daar mee te maken heeft.

De tekst van Hoekstenen is hier te bestellen, en daarnaast in elke (gewone en on-line) boekhandel. ISBN 9789080555167.