Extra informatie

 

Informatie op deze pagina is in principe niet bestemd voor publiek, omdat je dan al weet waar het stuk over gaat… Zonde!

 

OP DEZE PAGINA:

Contactpersoon theaters en impresariaten

Synopsis

Tekst van het stuk (grotendeels)

Flyer

 

CONTACTPERSOON

Theaters en impresariaten kunnen contact opnemen met:

Anneke van der Linden.
0207731758
06-17727325
annekeanneke @ gmail . com  (zonder spaties)

 

SYNOPSIS “HOEKSTENEN”

De tekst van Hoekstenen is uiterlijk per 1 oktober 2008 te bestellen in elke (gewone en on-line) boekhandel. ISBN 9789080555167.

“Ik heb twee zusters. Ik had het ook liever anders gehad, maar het is niet anders.”

“Hoekstenen” is een toneelstuk over leven met schuld. Drie zussen, (bijna) dertigers, leven in een benauwend korset samen ergens in Amsterdam. Ze lijken een uitvergroting van de moderne vrouw: snel, doelbewust, goedgebekt, en niet minder grof dan een man. Maar ze gaan verder: hun leven bestaat uit weinig anders dan het verbaal op elkaar inhakken. Overleven tot kunst verheven. De onderlinge, ooit zo sterke zusterband is gesmoord in schuld. Schuld van de oudste twee, die hun achterlijke jongste zusje, Doreen, tijdens hun puberteit niet voldoende beschermd hebben tegen hun vader. De enige manier om daarmee te kunnen leven, bestaat (vooralsnog) uit het ontkennen van de incest. Niet alleen voor de buitenwereld, maar vooral voor zichzelf. En ook D gelooft zo langzamerhand dat het allemaal aan haarzelf ligt. Een familie waar iedereen elkaar hard nodig heeft. Alleen zijn, zonder de onderlinge strijd die zo goed verdooft en verhult, betekent een onvermijdelijke confrontatie met de waarheid.

“Kan ik het helpen dat elke man gillend wegrent met zo'n buik?”

“Bél hem dan. Vraag hem of hij geen zin heeft zijn zaad over zijn eigen nageslacht uit te storten.”

Het stuk begint als de middelste zus, Aleid, hoogzwanger is van Ben, de getrouwde minnaar van de oudste zus, Bets. De komst van het kind zet het wankele evenwicht tussen de drie aardig  op zijn kop, al wordt er nogal luchtig over gedaan. De vader zelf weet nog niets van de zwangerschap.

Op het moment dat Ben (‘een hormonaal gestoord varken met bierbuik die alles naait wat-ie kan krijgen, liefst zonder condoom.’) zich midden in de nacht dronken telefonisch meldt omdat zijn vrouw hem verlaten heeft, gaat het echter mis: het kindje wordt dood geboren.

Vanaf dan is de situatie niet meer te houden. Aleid krijgt absoluut geen steun in haar verdriet. De verhoudingen komen daarentegen steeds meer op scherp te staan. Alleen Doreen lijkt sinds die nacht steeds meer op te bloeien.

Al snel is het niet meer te houden en vertrekt Aleid met onbekende bestemming.

“Kijk om je heen! Het is allemaal van jou. Je hebt alles gewonnen. Je bent de enige met een toekomst. Je hebt iedereen erin geluisd. Je hebt gewonnen zoals Hitler Nederland binnenviel, een bombardementje en heel Nederland stond in de rij om de Führer te feliciteren. Niemand heeft geweten wat hem overkwam, maar het was jij wat hen overkwam. Sieg Heil.”

Nu Bets alleen met D, de bron van haar schuldgevoel, overblijft, is elke vorm van beheersing verdwenen. Zeker als blijkt dat D, in de nacht dat Bets en Aleid in het ziekenhuis waren, zich door Ben heeft laten bezwangeren. Zij heeft nu het geld, het kind dat ze zolang al wilde, en begint nu ook de traditionele machtsspelletjes van Bets te winnen, die, gek van zorgen en totaal uit evenwicht, niet meer weet wat ze moet doen en zichzelf zelfs op een gegeven moment met haar handen om haar zusjes nek heen aantreft.

En dan komt Aleid terug. Zoals te verwachten is ze er helemaal aan onderdoor gegaan. Maar nu wil ze de onderste steen boven hebben, klaar met de pijn, de ellende, klaar met de schuld en de leugens.

“HOEKSTENEN” gaat over hoe drie mensen wanhopig op zoek zijn naar evenwicht. Hoe harder hun wereld in elkaar stort of zelfs explodeert, hoe harder men moet werken om te doen alsof dat niet zo is. Hoe liefde en schuld elkaar in een genadeloze worggreep kunnen houden. En wat de Albert Heijn daar mee te maken heeft.

 

De toneeltekst

De tekst van Hoekstenen is hier te bestellen, en daarnaast in elke (gewone en on-line) boekhandel. ISBN 9789080555167.

 

LEES HIER EEN GROOT DEEL VAN HET STUK